Motivacia zamestnancov


V spoločnosti, v ktorej pracujem robím pohovory s kandidátmi na manažérske miesta. Keď sa však opýtam, ako motivujú svojich priamych podriadených, 9 z 10 neponúkne uspokojivú či kompletnú odpoveď. Jeden povie, že posiela zamestnancov iba na tréningy, druhý, že priateľský prístup úplne stačí, a tretí odpovie: „Veď dostávajú zaplatené, to je pekná motivácia“. Takýto príkladov mám veľa a zdá sa mi, že manažéri motivácii svojich podriadených nevenujú dosť pozornosti. Téma motivácie je veľmi dôležitá, pretože z mojej skúsenosti si manažéri myslia, že vedia motivovať, no opak je pravdou - na spomenutých pohovoroch úplne zlyhávajú.

Zamerajme sa napríklad na mýty o motivácii, o ktorých sa manažéri domnievajú, že sú správne:


Mýtus č. 1 – Peniaze sú postačujúci motivátor.

Nie tak úplne. Nedostatok peňazí, nepríjemné pracovné prostredie a neistota pracovného miesta môžu zapríčiniť, že zamestnanci stratia svoju motiváciu, no faktory ako dostatok peňazí, či čisté pracovné prostredie zvyčajne nepomáhajú zamestnancom stať sa motivovanejšími. Základom, je spoznať každého podriadeného a jednotlivé faktory, ktoré ho motivujú.

Mýtus č. 2 – Viem, ako motivovať

Nie tak úplne. Zamestnanci si vytvárajú motivovanosť sami. Vy môžete umožňovať, aby mali všetko potrebné k vlastnej motivácii. Základom, je opäť spoznať každého podriadeného a aké prostredie ho motivuje.

Mýtus č. 3 – Viem, čo motivuje mňa, takže viem, že to isté platí aj na podriadených.

Vôbec nie. Vás môže motivovať vysoký plat, ale ostávate pracovať 14 hodín denne. Pre vášho podriadeného s rodinou, je možno motivačné ani nie tak platové ohodnotenie ako umožnenie work-life balance a flexibilnejší pracovný čas. Opäť základom správnej motivácie zameranej na individuálne potreby je spoznať každého podriadeného a čo ho v práaci motivuje podávať výkony.

O tejto téme by sa dalo písať aj na 4 strany. Preto sa jej budem venovať v jednom z ďalších mojich článkov.

Comments

Unknown said…
Ahoj Brona - pises zaujimave, kratke a vystizne blogy na temy, ktore ludi v HR zaujimaju.

V blogu o "Motivacii" mi chyba jedna podstatna vec: motivacia K COMU? Snazit sa o pausalnu motivaciu nie je vzdy rozumne - niekedy moze "premotivovany" zamestnanec dokonca urobit viac skody. Preto si zamestnavatel vzdy musi polozit otazku: "koho chcem motivovat k comu?". Nemenej dolezite ako vyber ucinnych metod motivacie resp. zvysovanie ucinnosti existujucich (to je de facto to, co vo svojom blogu popisujes) je aj stanovenie si ucelu a ocakavaneho efektu motivacie.

Rado (Jokel)

Popular posts from this blog

Formy a metódy vzdelávania manažérov na Slovensku – názor manažérov na ich vzdelávanie

Brona Biela? - Who am I?

Čo musíte v práci spraviť pre svoje lepšie JA? Alias ako rásť odborne a osobne v práci.