Neotrepané tipy čo robiť pred pohovorom


Tak ako prvé treba nabehnúť do najbližšieho kníhkupectva a zadovážiť si príručku pre personalistov ako robiť pohovory. Tam nájdete zoznamy otázok, fígle, ktoré na vás na pohovore použijú. Poriadne si ju preštudujte. Budete tak pripravený čeliť všetkým nástrahám. 

Vyhliadnite si pracovnú ponuku a opýtajte sa sám seba, prečo túto prácu chcete? Aké sú Vaše dôvody? Pri zistení správneho dôvodu nebudete vystresovaný zo situácie a budete tak lepšie pripravený na nastávajúci pohovor. 

Pred pohovorom si zistite čo najviac o firemnej kultúre akú majú, kde sa o prácu uchádzate. Zistite si, kto je majoritným vlastníkom firmy, na internete nájdete  všetky potrebné detaily, ktoré Vám radím poriadne si vtĺcť do hlavy. Podľa toho, či je firemná kultúra dynamickejšia alebo konzervatívnejšia, budete pohotovejšie reagovať na otázky. Nezabudnite, že otázky personalistu sú väčšinou nasmerované na firemnú kultúru = procesne orientovanú, kreatívnu, podporujúcu individualizmus, čí naopak tímového ducha a podobne.   Ako tip Vám dávam do pozornosti známe sociálne siete. 

Vždy si zistite kto Vás bude pohovorovať. Istotne Vám spolu s pozvánkou na pohovor pošlú aj meno. Ak je to aktívny recruiter, na internete nájdete aspoň zmienku akej je národnosti. Ak sa hlásite do medzinárodnej firmy, nie je vylúčené, že Vás bude „prevetrávať“ Nemec, Američan, alebo Číňan. Zabodujete, ak si naštudujete aspoň pozdravenie v rodnom jazyku dotyčného, ako „dobrý deň, volám sa Tak a Tak..“ 

V dnešnej dobe sú na trhu húfy kvalitných kandidátov. Na to, aby ste sa odlíšili, a vyhrali boj o vytúžený job, musíte byť iný! Skúste porozmýšlať, ako by ste pohovor mohli urobiť inak. Netreba byť vystresovaný! Predstavte si, že personalista, ktorý Vás bude trápiť je bez práce a že robíte pohovor Vy s ním. Aký je to pocit? Úžasný, nie? Tak hlavu hore, kreativite sa medze nekladú. Šokujte! Nie je netradičné, že si vyžiadate urobiť prezentáciu, alebo vytvoríte videoživotopis. 

Vizualizujte si! Predstavte si, že pohovor bol úspešný a pracujete na vysnenej pozícii, na ktorú ste boli pohovorovaný. Zosumarizujte si, čo všetko ste museli urobiť, aby ste tento job dostali? Uvidíte, keď si pustíte fantáziu na výlet, koľko toho Vaše podvedomie vyprodukuje. Skúste hlas svojho podvedomia nebrať na ľahkú váhu a počúvať, čo Vám hovorí. Vo veľa veciach bude mať pravdu. Poslúchnite ho. 

Sumarizujte! Pravdivo a úprimne si odpovedzte, aké su Vaše prednosti a v čom sa ešte musíte zlepšiť. Aké kroky podniknete, aby ste napredovali? Napríklad už roky odkladáte štúdium angličtiny, alebo tajne snívate o práci účtovníka... Začnite sa zlepšovať! Kedy inokedy, ak nie teraz? 

Pred pohovorom si odpovedzte úprimne na otázky: Som pripravený účiť sa nové veci? Som pripravný na novú kultúru? Som zvedavý? Nebojím sa pýtať otázky? 

Čo sa môžete naučiť na práci záhradníka? ......Že je dôležitý celkový vzhľad a profesionalita. 


Ako dokladač v obchode sa naučíte, že na to, aby ste niečo predali, tovar musí byť vyložený v predajni. 

Ako pracovník na stavbe sa naučíte aká je dôležitá presnosť.
Ako čašník zistíte, že úsmev a čistota je základ spokojnosti.
Nebojte sa akejkoľvek práce a vždy hľadajte dôvod, čo sa môžete naučiť.
Ako to robím ja? Ak mám negatívnu spätnú väzbu, samozrejme, že mi je to ľúto,..ale nakoniec sa snažím nájsť, čo sa na tejto situáacii môžem naučit.
Veľa šťastia na pohovore :o)


    Comments

    Anonymous said…
    Broňa, páči sa mi, ako profesionálne sa venuješ problematike, ktorú si si vybrala za svoju profesiu. A máš výborné ilustrácie k príspevkom :-)

    Popular posts from this blog

    Formy a metódy vzdelávania manažérov na Slovensku – názor manažérov na ich vzdelávanie

    Brona Biela? - Who am I?

    7 najhlúpejších interview otázok a čo v skutočnosti znamenajú