Ako byť šťastný v práci

Cítite, že sa Vám stupňuje podráždenosť v práci? Pristihnete sa, že v práci rozmýšlate nad tým, ako by ste mohli lepšie tráviť čas? Aj Vám sa stane, že sa už v nedeľu trápite, že na druhý deň je opäť pondelok? Otvorene si priznajte, že takéto pocity nie sú pre Vás práve najlepšie. Je pravda, že byť v práci šťastný je dnes zriedkavý jav. Posledné roky práce v neustálom tlaku učiť sa nové veci, mať lepší prehľad vo svojom odbore ako Váš kolega a najmä situácia minulého roka, kedy ľudia strácali prácu ako na bežiacom páse. Povedzte, kto by sa ešte v práci šťastím smial?

V prvom rade sa treba zamyslieť, či ste šťastný vo Vašej práci teraz. Ak nie ste, ale nechcete meniť pracovisko, treba si identifikovať, aké sú tie faktory, ktoré Vás v práci frustrujú. Je to napríklad nepríjemný šéf, Váš tím, ktorý žije v úplne inom svete ako Vy, či práca, ktorá Vás nenapĺňa? Tých faktorov môže byť viac a je veľmi dôležité, aby ste si vyhradili chvíľu v kľude, zamysleli sa a spísali naozaj všetky, ktoré to sú. Takže poďme spolu, máme napísané: “šéf, kolektív, miesto pracoviska, neporiadok na stole, nefungujúca tlačiareň už pol roka, teplá kancelária bez klímy, hluk na pracovisku, práca ma nebaví, nikam kariérne nerastiem, nemám možnosti internetu, neistota v práci“. Viete prísť na viac faktorov? Skvelé! Teraz keď ich máte spísané na papieri, priraďte im body podľa intezity. Najviac bodov dajte tam, kde cítite maximálnu frustráciu a chceli by ste to najrýchlešie zmeniť. Keď máte rozdelené body, ku každému faktoru si napíšte tri možné riešenia problému. Nebojte sa písať, čo Vás napadne. Niekedy tie najšialenejšie nápady znamenajú to správne, čo treba urobiť.
Ak Vás frustruje šéf, čo môžete urobiť? Zmeniť prácu (a čo keď na novom bude ešte horší šéf akého máte?), prerotovať sa na iné oddelenie, alebo stať sa šéfom sám.. Keď máte napísané všetky riešenia problémov, ktoré sú realizovateľné krátkodobo? S tými začnite hneď. Aj s dlhodobými začnite hneď, no budťe pripravený, že tie Vám zaberú viac času, než sa ovocie Vášho úsilia dostaví. Ak Vás frustruje neporiadok na pracovnom stole, hneď na druhý deň si vyhraďte hodinu na upratovanie a založte si systém ako si budete odkladať veci, aby sa Vám neporiadok opäť nekopil. Hneď máte o jeden bod zo zoznamu menej. A pokračujte takto ďalej, až kým nebudete mať zoznam hotový a vyriešený.

Tu je zoznam piatich najčastejích problémov, prečo odchádzajú z práce a hľadajú novú:
- Frustrujúci šéf
Toto je najhlavnejší dôvod, prečo ľudia opúšťajú svoje pracovisko. Vy však skúste pravý opak. Aké pozitívne vlastnosti máte radi na Vašom šéfovi? Zamerajte sa na tie dobré, ako na tie negatívne. Vytvorte si vzťah so šéfom postaveným na dôvere. Dodržiavajte termíny, otvorene si priznajte chybu, poskytnite šéfovi možné riešenia, a podobne. Učte sa od Vášho šéfa, nie nadarmo ho povýšili, istotne má kvality, ktoré sa dajú okukať a pojať za svoje. Suma sumárum, ak začnete mať rád šéfove dobré vlastnosti, budete si pýtať feedback na svoju prácu, vytvoríte si kvalitný vzťah, budete pre neho nepostrádateľným a popri tom sa od neho budete učiť, prečo by ste také pracovisko opúšťali?

- Cítia, že nikam nerastú, sú na jednom mieste už pridlho. Ak sa to týka aj Vás, aké máte možnosti? Pozrite sa, aké ďaľšie miesta Váš zamestnávateľ obsadzuje. Ak sa Vám žiadne nehodí, nevadí, pozrite sa na požiadavky, aké sú na miesto potrebné a začnite sa učiť nové veci, ktoré Vám rožšíria možnosti. Čo ešte môžete spraviť? Porozprávajte sa so šéfom, povedzte mu, ako sa cítite a že by ste prijali rotáciu na iné oddelenia, či viac zodpovednejších úloh, alebo pracovať na nových projektoch. Šéfovia aj organizácie majú radi aktívnych pracovníkov, ktorí sa neuspokojujú s jednoduchou kariérou.

- Cítia sa prepracovaní. Niet sa čo čudovať, zamestnávatelia aby ušetrili náklady, redukujú počet zamestnancov, a nútia tak zvyšných ľudí, aby pracovali ako za troch. Ak aj toto je Váš problém, opäť sa musíte porozprávať so šéfom, majte pripravenú dokumentáciu, že Vaša práca naozaj vyžaduje ešte jednu pomocnú ruku. Príďte k šéfovi už s riešeniami: najať nového človeka, či najať niekoho aspoň na polovičný úväzok, alebo aspoň identifikovať veci, ktoré nie sú kritické a môžete prestať vykonávať. Keď Vám zostane viac času, prejdite si všetky procesy, ktorými robíte svoju prácu. Kde Vás práca najviac zdržuje? Kontrolujete si neustále maily? Prečo? Zbytočne sa tak robíte pre ostatných okamžite prístupný a pridávate si tak prácu.

- Ďaľším faktorom je, že ľudia sa necítia ocenení za prácu, ktorú robia. Aj Vy pracujete tvrdo a tažko každý deň, vynakladáte svoju celú energiu na projekty bez toho, že by si to Váš šéf všimol? Neviete si spomenúť kedy Vám niekto za prácu poďakoval? Opäť treba ísť za šéfom a opýtať sa ho na feedback na Vašu prácu. Aj pozitívny aj čo by ste mohli urobiť nabudúce lepšie. Na rovinu povedzte, že takúto spätnú väzbu potrebujete a že by ste chceli aby Vám ju dával pravidelne. Tak máte šancu, že sa Váš šéf uvedomí a začne Vám hovoriť pochvaly častejšie ako kedykoľvek predtým.

- Neuspokojuje ich práca, či zameranie
Niekedy sa stane, že ľudia po čase zistia, že tá práca ktorú kedysi milovali, zrejme nie je to, čo by chceli robiť aj v budúcnosti. Ako z takého kolotoča von? Zamyslite sa, ak nie táto práca, ktorú robíte, aká iná Vás láka? Stretnite sa s ľuďmi, ktorí túto Vašu prácu snov už vykonávajú, priateľsky sa porozprávajte a zistite, či Vás tá práca naozaj láka. Ak ste si istý, zistite si, aké vzdelanie, a aké zručnosti na túto novú prácu potrebujete. Spravte si kariérny plán a začnite krok po kroku.

Keď ste si uvedomili faktory, ktoré Vás frustrujú, napísali ste si k nim riešenia a začali ste na naplno pracovať na ich odstránení, skúste si spísať zoznam vecí, ktoré Vás v práci veľmi tešia. Je to dobrý príjem, slušné pracovné podmienky, priateľka na vedľajšom oddelení,.. Zameriavajte sa na tieto dobré veci, ktoré máte. Nesústreďte sa na tie negatívne. Koniec koncov, na negatívnych pracujete, aby za pár dní, či týžďňov žiadne neboli. Nezabúdajte, byť šťastný je možnosťou voľby. Vy sami sa rozhodujete trápiť sa pre veci v práci, či ich úplne pustiť z hlavy. Zaoberajte sa len tým, čo sami môžete zmeniť, nad ostatnými vecami dlho nepremýšlajte. Nepomôžete si, a len tak prídete o krásnu chvíľku keď ste sa mohli tešiť z niečoho iného.

Na záver Vám dáme praktický príklad... Veľa ľudí sníva pracovať pre Google. Mať k dispozícii čistiareň prádla, fitko, zadarmo jedlo či pitie a najmä hry podporujúce kreativitu. A čo poviete na to, že v Googli umožňujú, že každý piatok 20 percent ich pracovného času môžu venovať vlastným rozvojovým projektom a nie opäť stereotypnej práci? . Znie to úplne fantasticky. Nie nadarmo bol Google označený časopisom Fortune ako jeden z najatraktívnejších zamestnávateľov sveta. Lenže spoločnosti, ktoré umožňujú zamestnancom byť v komforte 24-hodín denne, starajú sa aby mali v práci všetko, čo k životu potrebujú, a tlačia tak na zamestnancov, aby necítii potrebu chodiť domov. Rúcajú tak akékoľvek snahy o Work-Life-Balance. Preto, je dôležité, pracovať naplno počas pracovnej doby, ale po dokončení práce si zresetovať hlavu a myšlienky pobytom v prírode, v záhrade, športom či s priateľmi.

Dobré pracovné miesta je ťažké nájsť, možno že to Vaše je veľmi dobré, len treba opäť objaviť jeho potenciál. Veľa šťastia.



Comments

Anonymous said…
išpirativne :)
zivotstudenta1.wordpress.com

Popular posts from this blog

Formy a metódy vzdelávania manažérov na Slovensku – názor manažérov na ich vzdelávanie

Brona Biela? - Who am I?

Tipy na úspešné firemné večierky bez ujmy na zdraví či strate kariéry