Vyhorela som! Čo ďalej?

  Slečna Vierka
Pozrime sa na slečnu Vierku. Vierka je mladá žena a pracuje pre dynamickú spoločnosť. Nie je to tak dávno, čo Vierka ležala v nemocnici úplne vyčerpaná s diagnostikovanými mnohými závažnými chorobami. Teraz je sama, bez partnera, priateľov, s naštrbenými rodinnými vzťahmi. Neverili by ste, ale pred pár rokmi bola obľúbená tigrica parketov s množstvom priateľov a silnými rodinnými vzťahmi. Pýtate sa, čo sa jej stalo? Vierka si nevšímala signály, ktoré jej telo posielalo až dovtedy, kým pred mesiacom neodpadla a jej organizmus už nevydržal ten tlak. Jej zdravie sa zosypalo ako domček z karát.


Ležiac v nemocnici si Vierka uvedomila, že je otrasená, kam to až dopracovala. Vedela, že musí svoj postoj k životu zmeniť o 180 stupňov. Začala si rekapitulovať svoj život a zaujímalo ju, čo robila zle, že ju to dohnalo až k odpadnutiu.

Vierka milovala svoju prácu. Jej talent a chuť riešiť problémy, vydať zo seba maximum a iné jej kvality si všimli nadriadení a povýšili ju v rámci oddelenia na manažérku. Vierka očakávala, že jej enthuziazmus pracovať naplno budú zdieľať aj jej kolegovia. Preto dala všetku svoju energiu do rozvoja tímu a do motivovania kolegov. Cez bežný pracovný čas riešila tímové problémy a operatívu. No svoje projekty, na ktorých musela pracovať, už nestíhala. Vierka ťažko niesla kritiku, preto aby robila veci najlepšie, bola pod stálym tlakom nezlyhať. Brávala si prácu domov a pracovala ešte dlho do noci. Jej hnacím motorom bolo, aby všetko stihla v dokonalej kvalite, rýchlo a aby tím niesol výborné výsledky. Nevedela, že takéto pracovné nasadenie je „zelená do stanice konečná“.

Keďže si na priateľov nikdy nenašla čas, jej priateľstvá pomaly vyprchali a jej pracovné problémy dokonale vyplnili celý súkromný život. Ostala len ona a práca. Z totálneho vyčerpania začala mať neprimerané emotívne reakcie a tými si znepriatelila všetkých svojich blízkych. Veľmi túžila po priateľstve, porozumení a ocenení, lenže v živote jej už nikto nezostal, aby jej dával pocit, že je skvelá. Zostávala tak v práci o to viac, aby nejakú spolupatričnosť cítila, no táto honba sa jej stala osudnou.

Začali sa jej kaziť zuby, jej pleť a kvalita vlasov sa veľmi zhoršila, prestala chodiť cvičiť do jej obľúbenej posiľňovne a začala rapídne priberať. V hlave jej hučalo, boleli ju uši z vysokého krvného tlaku a dospelo to tak ďaleko, že prestala vedieť spávať. Ak aj zaspala, snívali sa jej desivé živé sny, takže sa začala báť chodiť spať.

Odrazu vždy zdravá žena sa zmenila na zle vyzerajúcu trosku. Bola každú chvíľu chorá, zaspať dokázala už len s liekmi na spanie a stala sa z nej podrážená, vzťahovačná a citovo nevyrovnaná žena. Vierka trpela, ale nedokázala sama nič urobiť, myslela si, že celý svet ju nechápe a ona pritom tak tvrdo pracuje. Jeden večer odchádzala z práce, v hlave mala plno myšlienok a veľký chaos. Jej súkromný život bol v koncoch a videla, že pracovný sa tam blížil tiež. Život jej nedával žiaden zmysel a vtedy sa to stalo – tma pred očami a úplný kolaps. Prebrala sa až v nemocnici. Mohla si za to sama, keby sa mala viac rada, nebrala sa tak vážne, vedela si jasne stanoviť životné priority a nezabúdať na koníčky, rodinu a priateľov, možno by to tak nedopadlo.

Čo je to syndróm vyhorenia?
Tak ako to spoznala Vierka na vlastnej koži, vyhorenie je úplné psychické vyčerpanie. Vychádza z dlhotrvajúceho chronického stresu bez vízie zlepšenia stavu v budúcnosti. Syndróm vyhorenia postihuje najmä tie pomáhajúce profesie, ktoré sú v intenzívnom kontakte s ľuďmi. Je to stav, kedy sa u človeka vyskytuje strata chuti do života, človek stráca energiu podávať maximálne výkony v práci aj v osobnom rozvoji. Uspokojuje sa s každodenným
stereotypom, stresom, dochádza k redukcii kreativity, spontánnosti a prevažujú už len negatívne pocity. Aby toho nebolo málo, riskujeme tak aj prepuknutie rôznych civilizačným ochorení. V súčasnosti, keď zažívame veľký stres v sedavých zamestnaniach, sa energia a stres nespáli, ale uložia sa v organizme ako napríklad vo svaloch – stuhnutý krk a plecia, alebo na stenách ciev – vysoký krvný tlak alebo na srdci – ochorenia srdca. Negatívny dlhodobý stres vyčerpáva organizmus a vedie k nespavosti, chronickej únave, k silnej depresii spojenej s pocitmi beznádeje, úzkostiam a k poruchám pamäte. Preto je najlepší recept nahromadenú energiu vybiť pohybom.

Teraz Vierka vie, že nemala prestať chodiť cvičiť, lebo cvičením si mohla veľmi pomôcť „vykopať“ zo seba termíny a všetky pracovné frustrácie.

Znie Vám to povedomo? Ľudia, ktorí si nechcú nechať pomocť, nežiadajú o pomoc, pracujú prirýchlo, musia mať vždy pravdu, cítiť sa dôležito a ešte denno-denne dostávať pochvaly - tí sú v kategórii najrizikovejších. Ak sa tu spoznávate, je čas sa zastaviť! A to myslím doslova.

Ako sa brániť vyhoreniu?Pri prevencii vyhorenia je dôležitý vlastný postoj človeka k práci. Práca má mať samozrejme zmysel, ale nemala by byť jediným cieľom a záujmom v živote. Trvalé hodnoty treba hľadať inde ako v práci. Najma si vážiť sám seba, rešpektovať sa a tolerovať svoje prešlapy. Myslím tým napríklad akceptovať svoje chyby s úsmevom, rešpektovať svoje reakcie, nebrať všetko osobne a nevytvárať si domnienky. Ak sa začnete vnímať nie ako stroj, ale že ste krásny človek, ktorého chyby neničia, no posúvajú ďalej, ste na správnej ceste. Odteraz je pre Vás kľúčová silná sociálna opora Vaša rodina, priatelia, záujmy a celkové uspokojivé trávenie voľného času.

Ak sa aj Vám kopia termíny a Vašu zaneprázdnenosť si odnášate Vy a Vaša rodina, treba si povedať „STOP!“ a urobiť zásadnú životnú zmenu. Prvý krok na úspešné zvládnutie stresu je vedieť ho rozpoznávať. Hoci sa Vám to nemusí zdať reálne, väčšina z nás má tendenciu stres prehliadať a riskovať tak niektorú z chorôb. Na rozpoznávanie stresu potrebujete len určitú dávku pozornosti sami voči sebe. Vždy, keď vám telo začne dávať najavo varovné signály ako napríklad pociťovala Vierka, skúste sa zastaviť a venovať sa niečomu, čo Vám prináša radosť a relaxáciu. Podmienkou kvalitného odpočinku je, aby ste boli schopní myslieť na niečo iné, ako na to, na čo zvyčajne myslievate. Preto hor sa do prírody, alebo na korčule, či bycikel a „vyčistiť si hlavu“.

Písali sme o identifikácii stresu a ako sa stress môže prejavovať, aj to všetko sa Vierka musela na sebe naučiť identifikovať. Teraz je vnímavejšia voči svojmu telu a akonáhle pociťuje bolesti brucha, pulzovanie na spánkoch či vynechávanie slov v reči, vie, že je najvyšší čas na prestávku a čerstvý vzduch.



Viete aké sú zdroje stresu vo Vašom živote? Rodinné problémy, či nedávne úmrtie v rodine? Neviete si oddeliť pracovný život od súkromného? Chcete mať viac času pre seba? Ak sa trápite, že nedokážete identifikovať Vaše stresory, na trhu je dosť publikácií, ktoré vedia posúdiť Vaše stresové vyťaženie a faktory spúšťajúce stresové reakcie vo Vašom tele. Najmä sa nezaťažujte malichernosťami, nemyslite čo mohlo byť, alebo čo bude v budúcnosti. Žite tu a teraz! To by sa malo stať Vaším novým heslom. Čo robiť aby sa Vaše telo oslobodilo od stresu?

- Oddychovať! Priveľa práce Vás môže aj zabiť. Začnite si užívať dobré jedlo, objavujte nové veci, choďte na výlety, začnite jazdiť na koni, čítajte alebo píšte príbehy... Robte niečo nové, netradičné a najmä to, čo Vám spôsobuje obrovskú radosť.

- Robte niečo tvorivé! Pri našej tvorbe zažijeme zábavu, objavíme naše skyté talenty a najmä to, čo pri vytváraní zažijeme, ostane len nám.

- Smejte sa! Netreba sa brať tak vážne. Kedy ste sa naposledy niečo zahrali a úprimne sa pri tom zasmiali ako keď ste boli deťmi? Teraz je čas si to pripomenúť.

- Cvičte! A pravidelne. Korčule, bycikel, hodiny tanca, aerobic, alebo plávanie, to je jedno, hlavne aby ste mali pravidelnú fyzickú aktivitu, ktorá Vám bude spôsobovať radosť.

- Hýčkajte sa! Napríklad dajte si raz za čas kvalitnú masáž alebo saunu. Krásne tak zbavíte organizmus toxínov.

- Zdravo žite! Doplňte do svojho jedálnička nenasýtené mastné kyseliny Omega 3-6-9, majú blahodárny vplyv na Váš mozog. Jedzte veľa zeleniny a vylúčte sladkosti. Radšej zabudnite na diéty, nebudete predsa riskovať, že si detoxifikujete organizmus a zároveň ho zbavíte dôležitých živín. Vylúčte kofeínové nápoje ako Cola či káva, nahraďte ich čajmi z byliniek ako napr. medovka.
 
- Zbavte sa stereotypu! Máte zaužívaný rituál „budíček-práca-večera-spánok a ráno opäť všetko odznova“? Vyhraďte si pätnásť minútami pre seba každý deň. Prečítajte si kúsok z knihy, ktora Vám leží na poličke, založte si denník na zbieranie krásnych momentov či náhod, ktoré sa Vám stali. Púštajte si príjemnú hudbu a spievajte a tancujte. Skrátka venujte sa svojim záľubám.

- Stretávajte sa s priateľmi! Nezabudnite, že ľudia ktorými sa obklopíte Vás ovplyvňujú. Ak sú pozitívne naladení, nalepí sa to aj na Vás... o tých negatívnych ani nebudem hovoriť, určite viete čo ich prítomnost s Vami robí.

- Doprajte si oddych a prestávky v práci! Naťahovanie stunutého chrbta, či dýchanie na čerstvom vzduchu spravia zázraky.

- Naučte sa vizualizovať a relaxovať! Na to sú výborné dychové cvičenia, jóga, taiči ... Stačí, sa len prihlásiť do najbližšieho kurzu.

- Hovorte otvorene s Vašimi blízkymi, čo Vás trápi a ako sa cítite. Nie je vôbec zle, predtým, než bude neskoro vyhľadať odbornú pomoc.

- A skľudnite sa sami! Vyberte si jedno slovo, ktoré budete opakovať niekoľkokrát. Vhodné sú slová ako „ďakujem“ alebo „láska“, dýchajte pomaly a zhlboka a predstavte si krásny obrázok, ktorý Vás ukludňuje.

Ako ďalej?
Po prepustení z nemocnice sa Vierke začal nový život. Požiadala v práci o skrátený pracovný úväzok a začala žiť od základov zdravšie, tým, že dodržiavala všetky horeuvedené zásady. Nezanedbáva pravidelné športovanie, upravila si stravu, je striedmejšie. Eliminovala cukry a živočíšne tuky, namiesto toho je viac orieškov, 70 percent jej stravy tvorí zelenina. V najbližšej lekárni si kúpila vitamíny ako kyselinu listovú, vitamín B5, L-karnitin a zinok. Svojím zmeneným myslením, tým, že viacej času venuje samej sebe, meditácii, športovaniu, novým priateľstvám - sa cíti omnoho lepšie. Dokonca je vďačná, že vyhorela, aspoň si mohla uvedomiť jej životné priority a zistiť, že práca nie je to hlavné v živote.

Z preplakaných nocí je už minulosť a život jej dáva opäť zmysel. Ide síce krok po krôčku, ale opäť sa začína mať rada. Už vie, že obrana pred stresom je taká jednoduchá.

Držíme Vierke aj Vám palce.

Comments

Anonymous said…
V príbehu, ktorý popisujete je nespomenutá ešte jedna rovina. Pravdepodobne mladá slečna Vierka stratila vďaka svojmu správaniu priateľa, nájsť si spoľahlivú náhradu môže byť časovo náročné a takto si Vierka ukrojila pár rokov z času, ktorý mohla venovať dieťaťu, čo tiež nepridáva jej pohode.

Popular posts from this blog

Formy a metódy vzdelávania manažérov na Slovensku – názor manažérov na ich vzdelávanie

Brona Biela? - Who am I?

Tipy na úspešné firemné večierky bez ujmy na zdraví či strate kariéry