7 najhlúpejších interview otázok a čo v skutočnosti znamenajú

Tiež sa čudujete keď idete na interview, že všade dostávate tie isté otázky typu: “Aká je Vaša najväčšia slabá stránka?” alebo: “Prečo chcete pracovať pre našu spoločnosť?”  Všetky tieto naoko nezmyselné otázky ale majú svoj dôvod. Preto ich všetci stále používajú. Podľa portálu govcentral.com vám v nasledujúcich vetách dekódujeme “najhlúpejšie” otázky a čo sa vlastne odpoveďami snažia recruiteri (tí, čo robia pohovory) zistiť. 


1. Povedzte mi niečo o sebe?
Prečo je to hlúpa otázka? Otázka je veľmi všeobecná. Kandidát ak dostane túto otázku ako prvú, nevie odkiaľ má začať. Je vylúčené, aby kandidát zachytil v tomto predstavení každý dôležitý aspekt vo svojej kariére, prečo konal tak ako konal, čo ho motivuje, atď. Túto otázku som ako záujemca o prácu dostala raz či dva krát a bola som z nej frustrovaná.

Čo v skutočnosti znamená? Recruiter touto otázkou testuje schopnosť kandidáta komunikovať s ostatnými. Ak človek dostane takúto otázku, odpoveďou recruiter dostáva informáciu, ako sa prezentuje kandidát na verejnosti a čo si myslí, že je v jeho živote najdôležitejšie. Najlepšie je, ak kandidát vie tzv. elevator speech, čo znamená že je nadrilovaný ako sa predstaviť a povedať to najdôležitejšie o sebe v čo najkratšom čase. Názov “Elevator Speech” vznikol tak, že človek musí povedať to podstatné o sebe, to, čo zaujme, len počas jazdy vo výťahu. V zahraničí sú samostatné tréningy ako sa toto naučiť. Skúste si to sami, povedze za minútu, dve, to čo vás vystihuje. Sama som to skúsila, nie je to až take jednoduché.

2. Aké sú Vaše slabé stránky?
Prečo je to hlúpa otázka? Buďme úprimní, nikto na túto otázku na pohovore neodpovie pravdivo. Veď viete si predstaviť, že človek, ktorý je napríklad tri mesiace nezamestnaný odpovie na pohovore čestne,  a to, že nevie pracovať v stresových situáciách? Kto by ho zamestnal? Všetky odpovede na túto otázku sú vždy skreslené.

Čo v skutočnosti znamená? Recruiter sa snaží zisiť ako veľmi čestný kandidát je a tiež ako dokáže zdolávať prekážky. Ak ako odpoveď dostane všeobecnú informáciu, že “pracujem príliž intenzívne a ťažko” to nesvedčí o prekonávaní prekážok. Ale ak dostane odpoveď, že kandidát nie je schopný multitaskingu spolu s príkladmi ako túto slabú stránku prekonal a teraz je expert na multitasking, to už je odpoveď hodná pochvaly.

3. Kde sa vidíte za 5 rokov?
Prečo je to hlúpa otázka?  Nikto nevie predikovať s úplnou presnosťou kde za takú dlhú dobu bude. Život a veci sa menia. Preto aj mnoho kandidátov táto otázka frustruje. Môžu mať pocit, že majú ukázať svoju loajálnosť a že recruiter chce počuť, kde vo firme za tých 5 rokov budú.

Čo v skutočnosti znamená? Táto otázka je príležitosťou ako povedať svoje dlhodobé plány ako napr. túžba napísať knihu o cestovaní, alebo založiť si materskú škôlku. Spoločnosť sa zaujíma aké sú kandidátove motivátory, dlhodobé ciele, a kroky aké chce na dosiahnutia cieľom podniknúť.

4. Prečo chcete pracovať pre našu spoločnosť?
Prečo je to hlúpa otázka? Táto otázka je tiež dosť stresujúcou pre kandidátov. Ak by ten, kto hľadá prácu nemal záujem pracovať, tak by na interview nesedel, nie? Veľa kandidátov si povie, že ich zaujíma iba popis práce, a je im jedno kde tú prácu budú vykonávať.

Čo v skutočnosti znamená? Recruiter sa snaží zistiť motiváciu kandidáta, prečo sa na pozíciu prihlásil. Ak ide kandidátovi iba o to, aby mesačne dostával svoju výplatu, pre recruitera bude atraktívnejší kandiát, ktorý je veľmi namotivovaný a chce pre spoločnosť veľmi pracovať.

5. Aké sú vaše koníčky?
Prečo je to hlúpa otázka? Popravde, čo má táto otázka spoločné s prácou, o ktorú má kandidát záujem? Čo má spoločné čítanie kníh či herectvo s telemarketingom?
Alebo ranné behanie s prácou dizajnéra? Táto otázka má však veľa skrytých významov, o ktorých kandidát na pohovore nevie.

Čo v skutočnosti znamená? Recruiter sa touto otázkou nesnaží vysliediť tajné vášne osobného života toho, ktorého pohovoruje.  Chce zistiť, aký typ človeka  kandidát je, akú má osobnosť. To, ako človek trávi svoj voľný čas, veľa napovie, aký zamestnanec bude. Ľudia, ktorí majú kreatívne koníčky sa viac hodia na kreatívnejšie práce ako marketing, či reklama, nie nastereotypné, ako napríklad účtovníctvo, kde by sa pravdepodobne nudili. Tiež, ak niekto holduje iba individuálnym športom, je väčšia pravdepodobnosť, že takýto kandidát bude viac introvertnejší ako team player.
 
6. Ako by vás popísali vaši kolegovia?
Prečo je to hlúpa otázka? Odkiaľ má kandidát vedieť čo si o ňom myslia jeho spolupracovníci? A ak aj vie, čo si o ňom myslia, jednoznačne povie len tie dobré veci, a tie horšie prikrášli. Veď ako môže recruiter zistiť, či je to pravda alebo nie?

Čo v skutočnosti znamená? Recruiter chce vidieť, ako kandidáta vidia ostatní. Hoci, ak kandidát pozmení pravdu a prikrášli si ju na svoju stranu, recruiter svojím skúseným “okom” zistí ako sa kandidát sám vidí a čomu zo svojej osobnosti prikladá najväčší význam.

7. Prečo chcete dať výpoveď?
Prečo je to hlúpa otázka? Vyzerá to ako jednoduchá otázka. Je samozrejmé, že človek je na interview, lebo chce niečo lepšie, keďže  to v jeho firme nemá. Aj tak človek za život zmení veľa krát prácu, tak prečo taka banálna otázka?

Čo v skutočnosti znamená? Recruiter sa chce uistiť, že ten istý fakt, ktorý záujemcu o prácu, prinútil k tomu, aby zvažoval odchod z firmy, sa nestane, aj keď ho príjmu do novej práce. Ak má kandiát problém so svojím nadriadeným, môže to vyzerať tak, že nerešpektuje autoritu, je problémovým zamestnancom, a mnoho iného. Alebo ak povie, že nerastie dostatočne rýchlo, môžu ho považovať za príliš ambiciózneho kariéristu. Najlepšie je povedať, že tá súčasná pozícia nenapĺňa predstavy a ako táto nová pozícia môže k predstavám napomôcť.

Tak teraz keď viete, že aj tie najhlúpejšie, najtypickejšie či najbanálnejšie otázky majú svoj význam, viete na ne lepšie zareagovať. Nenabádam k tomu, aby sa tieto otázky na pohovoroch používali. Sama by som ich použila iba v istých špecifických situáciách. Radšej budem viesť interview formou STAR (situation, task, action, result) a inými otázkami, ktoré nie sú až take známe pre kandidátov.











Comments

Popular posts from this blog

Formy a metódy vzdelávania manažérov na Slovensku – názor manažérov na ich vzdelávanie

Brona Biela? - Who am I?

Tipy na úspešné firemné večierky bez ujmy na zdraví či strate kariéry